Дистанційне навчання

За організацію роботи профтеху на період карантину відповідає директор. МОН рекомендує проводити дистанційно всі освітні процеси, які можливо перевести у такий режим.

Виробниче навчання за окремими професіями (агент з організації туризму, оператор комп’ютерного набору, ІКТ, бухгалтерський облік, секретар керівника тощо) рекомендуємо організувати дистанційно.

МОН не обмежує педагогів переліком ресурсів для роботи – корисні ресурси.

Практичну частину підготовки, яку неможливо адаптувати до дистанційного навчання, пропонуємо перенести на період після карантину.

Як вести класні журнали?

Педагог може вести записи в журналах у режимі онлайн або в інший зручний для нього спосіб.

Після карантину всі записи потрібно перенести у паперовий журнал з поміткою «дистанційно». Також необхідно вказувати форму роботи: онлайн-консультації, відеоуроки, скайп-конференції, тестування тощо.

Як проводити навчання за дуальною формою?

У двосторонніх та тристоронніх договорах із роботодавцями закладаються форс-мажорні обставини. Чинне законодавство визнає нинішній карантин форс-мажорними обставинами.

Учні повинні бути переведені на дистанційне навчання, для якого можна використовувати внутрішні освітні ресурси закладу освіти, так і підприємства, серед яких: онлайн-платформи, навчальні фільми та інструкції підприємств тощо.

Тобто за договором вони вчаться дистанційно (через форс-мажор), а після карантину повертають на підприємство.
Як відбувається навчання при установах виконання покарань?У таких установах відтерміновується навчання і кваліфікаційна атестація. Провести їх рекомендуємо після карантину.

Як буде проведено конкурс WORLDSKILLS UKRAINE?

Перший етап Всеукраїнського конкурсу професійної майстерності WorldSkills Ukraine відбувся впродовж жовтня-листопада 2019 року та визначив фіналістів.

Фінал мав відбутися у квітні-травні 2020 року, однак через карантин його перенесено на другу половину 2020-го. Про дату та місце фіналу конкурсу МОН повідомить окремо після карантину.

Завершення навчального року

Для учнів проміжних курсів заклади коригують навчальні плани та організовують дистанційне навчання.

Для випускників, у яких державна кваліфікаційна атестація припала на період карантину, МОН рекомендувало організувати атестацію у дистанційній формі.

Важливо, що для допуску до атестації у випускника має бути зарахована виробнича практика на підприємстві. Для учнів, у яких вона повністю або частково припала на період карантину, а перенести її у дистанційний формат не можна через особливість професії, МОН пропонує враховувати їхні оцінки з виробничого навчання, яке вони відпрацювали у закладі з майстрами. Таке оцінювання відбувається тільки за тими темами, виробнича практика для яких була запланована на час карантину.

Тобто, склавши державну кваліфікаційну атестацію у дистанційному форматі, випускник зможе отримати диплом державного зразка про здобуту освіту.

Вступна кампания

Приймальні комісії у профтехи почнуть працювати одразу, коли 9-ті класи отримають свідоцтва про базову загальну середню освіту.

Дати вступної кампанії залежать від закінчення карантину.

Нагадуємо, що дорослі можуть вступити у профтех і впродовж року.

Докладну інформацію про вступну кампанію до закладів профосвіти у 2020 році можна переглянути за посиланням.

Оскільки під час карантину вступники не мають можливості прийти на День відкритих дверей до закладу профосвіти, вони можуть почитати профорієнтаційні буклети або пройти спеціальні тести. Ці матеріали мають допомогти їм визначитися з професією та дізнатися цікаві факти про неї.

Докладна інформація про заклади у регіонах є тут.

Вчителям:

Зарплата

На період карантину за педагогами та іншими працівниками закладу зберігається середня заробітна плата. Вона включає доплату за класне керівництво, кабінет, перевірку зошитів тощо.

У період карантину працівники закладів профосвіти можуть брати відпустку або лікарняний. Однак це не має відбуватися у примусовий спосіб.

У разі порушення прав педагогів, звертайтесь у Службу освітнього омбудсмена + 38 095 143 87 26 або ez@eo.gov.ua

Атестація

МОН рекомендує атестаційним комісіям усіх рівнів перенести свої засідання на період після карантину або проводити онлайн.