ЧАЇ, що зберігають здоров’я

  • Чай з горобини: чим корисний напій та як приготувати

Горобина – це ягода, яку асоціюють із символом України. Вона не тільки красива, а й корисна для здоров’я.

Чому корисна горобина?

Ягоди горобини спочатку мають помаранчевий відтінок, а коли дозрівають набувають насиченого червоного кольору.

Фітотерапевт Генрик Ружанський говорить, що ягоди горобини багаті на флавоноїди, фітостероли, фенольні сполуки та лігнани, а також містять численні вітаміни: C, B, A, K, P та мікроелементи: калій, магній, натрій та мідь.

Попри всі властивості горобина непридатна для вживання в сирому вигляді. Її використовують для приготування варення, настоянок, сиропів, чаїв та інших лікувальних засобів.

Чай з горобини: чим корисний?

Чай з горобини сприяє очищенню організму від токсинів, підтримує роботу серцево-судинної системи, знижує ризик атеросклерозу та сприяє зниженню набряків.

Через високий вміст вітаміну C, напій також допомагає у зміцненні імунітету, бореться з бактеріями та вірусами. Він ще полегшує симптоми застуди.

Крім того, настій з ягід горобини можна використовувати в косметології для догляду за шкірою. Він зволожує та освітлює шкіру.

Горобиновий чай: як приготувати?

Найкращі ягоди для чаю – ті, які зібрані після перших заморозків. Проте вже зараз їх можна використовувати, попередньо заморозивши на 24 год.

Для приготування напою, потрібно взяти чайну ложку подрібнених та висушених ягід, залити їх 250 мл окропу та дати настоятися 10-15 хв.

За бажанням до чаю можна додати мед та лимонний або малиновий сік.

Пити такий напій можна один-два рази на тиждень.

  • Чай з чорнобривців.

Чай з чорнобривців зміцнює імунітет та допомагає при простуді та вірусних захворюваннях. Заспокоює нервову систему та лікує від стресів. Настої з квітів є пото- та сечогінним засобом. Чорнобривці допомагають боротися з бактеріями та зменшують запалення. Користь чорнобривців для здоров’я людини, від чого лікує чай з цих квіток

Всім відомі чорнобривці не лише милують око, а й захищають від шкідників городину – запах цих квітів не люблять клопи, попелиця, блішки і навіть колорадський жук, чорнобривці знезаражують ґрунт від грибів, що викликають фузаріоз. 

Крім того, чорнобривці лікують безліч недуг. Різні народи світу використовують чорнобривці як ліки. В Мексиці, наприклад, цю квітку застосовують для полегшення ревматичного болю, в Індії – для лікування екземи.

До речі родом чорнобривці з Мексики. До Європи чорнобривці потрапили після відкриття Колумбом Америки. У перекладі з  індіанської мови вони означають “квітку з двадцятьма пелюстками”. 

Терапевтична сила рослини зумовлена наявністю в ній ефірних олій та флавоноїдів.

Додавши кілька квіточок в чайну заварку, можна отримати справжній цілющий напій.

Чорнобривці допомагають при таких проблемах:

  • Чай  з чорнобривців зміцнює імунітет та допомагає  при простуді та вірусних захворюваннях.
  • Заспокоює нервову систему та  лікує від стресів.
  • Настої з квітів  є пото- та сечогінним засобом.
  • Чорнобривці допомагають боротися з бактеріями та зменшують запалення.
  • Допомагає при проблемах підшлункової залози, у лікуванні діабету.
  • Квіти нормалізують травлення, допомагають при шлункових захворюваннях.  
  • Особливі рецепти дозволяють з допомогою чорнобривців знижувати тиск.
  • Квіти відновлюють шкіру після ран та опіків.
  • Чорнобривці лікують стоматит і ангіну.
  • Рослина буде корисною для нормалізації стану судин.

Це далеко не повний перелік лікувальних властивостей чорнобривців.

Кандидат біологічних наук Світлана Машковська рекомендує як заварювати чай з чорнобривців та як його краще приймати.

Щоб приготувати корисний чай квітки подрібнюють та заварюють окропом.

  • При захворюваннях підшлункової та діабету одну квітку заварюють стаканом окропу. Вживати такий чай потрібно по  1/4 склянки 4 рази на день. Під час загострення панкреатиту рекомендовано пити настій по 1 столовій ложці кожні 2 години.
  • Для лікування застуди столову ложку сухих суцвіть заливають 1 склянкою окропу, настоюють 2 години, проціджують. Вживають по 1-2 столові ложки 3-4 рази на день до їжі.
  • Проти гельмінтів столову ложку сухих квіток заливають склянкою окропу й настоюють упродовж ночі в термосі. П’ють протягом дня однаковими порціями. 
  • Для сечогінного ефекту столову ложку сухих квіток чорнобривців залитих склянкою окропу настоюють 30 хвилин. Вживати по 2 столові ложки 3-4 рази на день.
  • Для лікування захворювань печінки п’ять суцвіть залийте літром води, прокип’ятіть упродовж 3 хвилин на слабкому вогні. Процідіть і вживайте по 250 мл до їжі вранці та ввечері. Пити не більше як місяць, після чого потрібно зробити тижневу перерву й повторіть курс. 
  • Для зниження артеріального тиску до квіток чорнобривців додати квітки календули, перцеву м’яту в рівних пропорціях. Одну столову ложку цієї суміші залити  склянкою окропу й настоювати упродовж 10-15 хвилин. Процідити, додати 1 ч. л меду, випити за 30 хв до їжі.
  • Для лікування артриту 20-25 свіжих суцвіть заварити в 1 л води, настоювати до охолодження, процідити та віджати. Вживати від 1 до 2,5 л на день замість чаю і води. 

ЧАЙ ІЗ ШИПШИНИ — ПОЛІВІТАМІННИЙ НАПІЙ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я ОРГАНІЗМУ

Шипшина — це джерело вітамінів та макроелементів. Багато корисних речовин міститься у м’якоті та шкурці плодів шипшини: вітаміни А, К, Е, Р, РР, вітаміни групи В, залізо, кальцій, магній та інші. Вітаміну С (аскорбінової кислоти) в ягодах у кілька десятків разів більше, ніж у деяких фруктах (чорниця, лимон).

Прекрасний полівітамінний напій — чай із шипшини. Це один із найкращих засобів для профілактики та лікування застуди. Він зміцнює імунну систему і попереджає розвиток хвороби.

Також чай із шипшиною корисний при ССЗ (серцево-судинних захворюваннях): знижує рівень холестерину, зменшує імовірність виникнення атеросклерозу, інсульту, інфаркту і т. д.

Вживання чаю із шипшиною позитивно впливає на систему травлення: приносить користь при розладі шлунку, метеоризмі, проносі тощо. 

Ця лікарська рослина здавна використовувалася в народній медицині, завдяки великим перевагам для здоров’я, обумовленим певним хімічним складом.

Численні дослідження показали, що в складі плодів, м’якоті, шкірки і насіння шипшини є вуглеводи (16%), представлені глюкозою, сахарозою і фруктозою, білки (1,74%), ліпіди (1,04%), а також харчові волокна ( 54%) і вода (2,2%). З кислот найбільше яблучної та лимонної (3,3%), а також багато корисного пектину (до 25%). Калорійність становить 109 ккал (з розрахунку на 100г).

Ягоди дикої троянди мають високу біологічну активність і цілющі властивості. За кількісним вмістом і різноманітності вітамінів і корисних нутрієнтів вони значно перевершують інші рослини.

Шипшина – рекордсмен за кількістю вітаміну С. У 100 г сухих плодів його міститься приблизно 18 денних доз, що в 10 разів більше, ніж в чорній смородині і в 50 разів – ніж у лимоні.

Причому, аскорбінова кислота є в листі і навіть в коренях рослини. Її вміст залежить від освітленості та ареалу зростання куща. Наприклад, шипшина, зростаюча в горах, накопичує більше вітаміну С, ніж та, що росте на рівнині.

Крім вітаміну С плоди дикої троянди містять такі мікронутрієнти:

➦ вітаміни В1, В2 – беруть участь білковому і вуглеводному метаболізмові, відповідають за здоров’я слизових оболонок, шкіри та волосся;
➦ вітамін РР (В3) – необхідний для кращого засвоєння вітаміну С, клітинного дихання, роботи серцево-судинної системи;
➦ вітамін Е – антиоксидант, стимулює синтез гемоглобіну, білків, необхідний для засвоєння вітаміну А, перешкоджає старінню;
➦ вітамін А (найбільше β-каротину і лікопіну) – антиоксидант, необхідний для росту тканин, здоров’я органів зору, підвищення імунітету;
➦ вітамін К – сприяє нормальному згортанню крові, мінералізації кісткової тканини, бере участь в утворенні АТФ – постачальника енергії для біохімічних реакцій.

Макро і мікроелементний склад шипшини представлений цинком, марганцем, кальцієм, калієм, залізом, фосфором, магнієм, натрієм, молібденом і міддю. Крім того, вона містить пектинові, азотисті та дубильні речовини, фітостеніни (7 фракцій з переважанням β-ситостерин), лікопін, рубиксантин, пентозани, а також флаваноіди і ефірні олії.

У листі, крім вітаміну С, міститься еллагова кислота, фітонциди, дубильні речовини та багато хлорофілу. У коренях і корі рослини є речовини пірокатехіновой і пирогалловой груп, фітонциди, цукор, аскорбінова кислота і фарбувальні пігменти.

Жирні кислоти, які можна отримати з квітки рослини шляхом холодного віджиму, представлені таким розмаїттям:

➤ ненасичені: ліноленова (23,3-33,9%), лінолева (19,7-45,8%), олеїнова (6,4-19,2%),
➤ насичені жирні кислоти (наприклад, натуральний третіноїн),
➤ незамінні жирні кислоти Омега 3, 6 і 9

Дані нутрієнти відповідають за регенерацію і зростання клітинних тканин, корисні для серцево-судинної та імунної системи.

ВЛАСТИВОСТІ ТА ПЕРЕВАГИ:

  • Підвищення імунітету.
  • Зміцнення стінок судин.
  • Зниження рівня холестерину.
  • Підвищення гемоглобіну.
  • Поліпшення обміну речовин.
  • Оздоровлення печінки.
  • Налагодження роботи жовчного міхура.
  • Відновлення організму після стресів.

ЯК ПРИЙМАТИ ПРЕПАРАТ:

  • Плоди промиваємо і подрібнюємо.
  • Чайник обливаємо окропом, щоб він став теплим.
  • Засипаємо ягоди у посудину (емальовану, скляну, керамічну або фарфорову, але не металеву) і заливаємо гарячою водою (не окропом).
  • Настоюємо 10–15 хвилин.
  • Якщо плоди подрібнювались, чай потрібно процідити.
  • Чай із шипшини п’ють гарячим або холодним. Для профілактики потрібно випивати по 250 мл на день, при захворюваннях — 1,5 л. Після вживання прополіскуйте рот, тому що висока концентрація вітаміну С негативно впливає на зубну емаль.

Бережіть себе і будьте здорові!
Лікар ДНЗ ЗВПУМС Каткевич Г.В.