Чай №1 для довголіття!
Цей популярний чай може допомогти вам прожити довге і здоровіше життя. Коли мова заходить про те, що пити для поліпшення здоров’я, у центрі уваги опиняється зелений чай.
Зелений чай програє за популярністю чорному, хоча користі у ньому більше. Наприклад, концентрація вітаміну С вища у 10 разів. Напій покращує роботу мозку, зміцнює судини, уповільнює старіння, допомагає зберегти стрункість та запобігти ряду хвороб, включаючи діабет.
У цій статті познайомимо з хімічним складом зеленого чаю, розповімо про його користь і пояснимо, кому небажано захоплюватися ароматним напоєм.
Про користь зеленого чаю для імунітету, серця та організму загалом знали ще у минулому столітті. Але тоді називали до 5 цінних компонентів у його складі, зараз доведено, що їх понад 300. Склад зеленого чаю – основні речовини:
- Кофеїн. У зелених сортах міститься його аналог, алкалоїд теїн. Завдяки цьому компоненту зелений чай тонізує м’якше, ніж кава. Теїн не накопичується в організмі і не викликає отруєння при надмірному вживанні.
- Теофілін та теобромін. Також алкалоїди, мають судинорозширювальну дію і виводять надлишок вологи. Чи є зелений чай сечогінним? Так, зважайте на це, влаштовуючи чаювання перед сном.
- Танін чи теотанін. Дубильна речовина надає терпкого смаку. Найбільша концентрація таніну у високогірних сортах, ось чому користь китайського зеленого чаю з добірної сировини вища. Він корисний для шлунка та травлення, зміцнює стінки судин, виводить токсичні речовини.
- Катехіни. Довгий час цілющі властивості зеленого чаю приписували лише цій складовій теїнового комплексу. Катехіни використовують як компонент ліків для хворих на нефрити, мігрені, гіпертонію, набряклість судинного походження, порушення капілярної проникності.
- Вітамін Р. Важливим є для злагодженої роботи систем організму. У зелених сортах його більше, ніж у чорних. Якщо випивати щодня 3-4 чашки добротного зеленого чаю, забезпечите добову потребу у цьому вітаміні, а поєднання з аскорбіновою кислотою посилить його ефективність.
- Вітаміни: С, групи В, К, Е та інші, більшість «вимивається» з листя в настій ефективною концентрацією. Вітаміну С у складі зелених сортів у 10 разів більше, ніж у чорних.
- Білкові речовини та 17 амінокислот, включаючи глютамінову, без якої нервова система не може нормально функціонувати.
- Мінеральні речовини: фтор, натрій, йод, кремній, фосфор, мідь, калій та інші. Захищають зубну емаль від карієсу, живлять нервові тканини, служать для профілактики атеросклерозу, зміцнюють серцево-судинну систему.
- Органічні кислоти: лимонна, бурштинова, яблучна, щавлева. Підсилюють лікувальні властивості зеленого чаю та роблять його цінною добавкою для здорового харчування.
Ефірні масла надають оригінального смаку, стимулюють мозкову
- Пігменти: хлорофіл, ксантофіл, каротин, теарубігіни та теафлавін, який руйнується, якщо зберігати продукт неправильно.
Користь зеленого чаю – не магія, а комплексна дія натуральних речовин, багато з яких діють для профілактики хвороб.
Чим корисний зелений чай для організму загалом:
- Протизапальна дія. У китайській народній медицині зелені сорти застосовують як жарознижувальне, щоб зупинити кров, прискорити загоєння ран.
Пийте зелений чай для імунітету та профілактики раннього старіння. Катехіни не дають вільним радикалам ушкоджувати клітини. У цьому користь зеленого чаю для жінок, якщо вживати його регулярно, старіння сповільнюється, шкіра виглядає посвіжілою, дрібні зморшки розгладжуються.
- Покращує концентрацію, працездатність, пам’ять. Тонізуюча дія зеленого чаю проганяє сонливість. Після чаювання виробляється більше дофаміну та знижується синтез аденозину, речовини, яка гальмує нервову систему.
- Піднімає настрій. Підлаштовуючись під самопочуття, зелений чай заспокоює або бадьорить. Завдяки L-теаніну гармонізує, знімає стрес.
- Очищує організм. Користь зеленого чаю для здоров’я полягає ще й у здатності виводити токсичні речовини, наприклад, радіоактивні частки.
- Допомагає зберегти стрункість. Чи корисно пити зелений чай для схуднення? Так, якщо поєднувати з правильним харчуванням та фізичною активністю. Він прискорить метаболізм та розщеплення жирів, щоб калорії не осідали зайвими кілограмами на проблемних місцях.
Зелений чай для профілактики та боротьби з хворобами:
- Діє для терапії деменції. Катехіни покращують когнітивні функції, захищаючи нейрони мозку від руйнування. Це дозволяє уникнути розвитку синдромів Паркінсона та Альцгеймера. Щоб лікувальні властивості зеленого чаю виявилися, пийте його щодня.
- Знижує ризик онкологічних захворювань. Фахівці американського інституту раку з’ясували, що поліфеноли захищають від ультрафіолету та не дають розвиватися атиповим клітинам. Антиоксиданти загальмовують окисні процеси. Проте зелені сорти – не ліки, механізм протипухлинної дії остаточно не вивчений.
- Освіжає порожнину рота, зберігає зубну емаль, бореться із неприємним запахом з рота. Катехіни не дають розвиватися стрептококовим бактеріям, які викликають карієс.
- Стабілізує вироблення інсуліну. Експерименти японських вчених підтверджують, що зелені сорти знижують ризик розвитку діабету.
- Оздоровлює серцево-судинну систему. Підтримує еластичність судин, бореться з утворенням атеросклеротичних бляшок, служить для профілактики інсульту та серцевих недуг.
- Корисний при шкірних захворюваннях. Зелений чай заспокоює запалення, прискорює регенерацію клітин, допомагає при псоріазі. Можна використовувати настій для догляду за шкірою як тонік.
Шкода зеленого чаю.
Зелений чай може зашкодити при надмірному вживанні або якщо у вас хронічна гіпертонія, загострення проблем із печінкою, нирками, жовчним.
Норма для здорової людини – 3-4 чашки на день.
Що буде, якщо пити багато зеленого чаю, особливо за підвищеної чутливості до кофеїну? Відчуєте тривожність, нудоту, не можете заснути.
Відмовтеся від зелених сортів, коли приймаєте ліки, що розріджують кров, інакше їх ефективність знизиться. Не поєднуйте чай з кавою та енергетиками, щоб не створювати додаткове навантаження на серце.
Пам’ятайте, що напій має сечогінну дію, в цьому і плюс, і мінус зеленого чаю. Він очищає нирки, допомагає вивести зайву вологу. Але із сечею «вимиваються» мікроелементи: кальцій, залізо, магній. Якщо пити чай без міри, електролітний баланс порушується, організм не встигає поповнювати втрати. Тому важливо дотримуватися балансу.
Щоб зелений чай максимально розкрив смак та поділився корисними властивостями, заварюйте і пийте його правильно.
- Використовуйте м’яку очищену воду. Не з-під крана, в ній багато жорстких домішок.
- Чай можна витримувати, як заведено в Європі, або заварювати методом проток, як роблять у Піднебесній. У другому випадку одна порція витримає кілька проток.
- Не можна витримувати надто довго, у смаку з’явиться гіркота.
- Не пийте остиглий, який покрився плівкою, у ньому вже немає користі.
- Поєднуйте чай із м’ятою, натуральними бутонами жасмину, медом.
Вибирайте якісні сорти з цільного листя та бруньок, зібраних на високогірних плантаціях. У пакетованих чаях може бути брухт, крихта та низькосортна сировина. Ось чому китайський зелений чай ніколи не фасують у пакетики.
Однак, якщо ви хочете жити довше, є ще один напій, який варто додати до свого раціону.
“Включення чорного чаю до свого розпорядку дня може стати приємним і простим способом підтримати довголіття та загальний стан здоров’я”, – каже дипломована дієтологиня з Лос-Анджелеса Вандана Шет.
Чорний чай – користь популярного напою.
- Чорний чай може знизити ризик передчасної смерті.
Дослідження, проведене 2022 року серед майже півмільйона людей, показало, що в тих, хто регулярно вживав щонайменше 2 чашки чорного чаю на день, ризик передчасної смерті був на 9-13% нижчим. Крім того, любителі чаю рідше помирали від інфаркту або інсульту.
- Чорний чай містить велику кількість антиоксидантів.
На відміну від інших видів, листя чорного чаю повністю окислюється, що призводить до утворення антиоксидантів, які не так поширені в інших сортах. Зокрема, в чорному чаї багато груп флавоноїдів, які називаються теафлавінами і теарубігінами, що зменшують хронічне запалення і допомагають з профілактикою низки захворювань.
- Чорний чай може підтримати здоров’я серця.
Завдяки вмісту антиоксидантів, дослідження показують, що вживання чорного чаю може допомогти знизити ризик серцево-судинних захворювань. Дослідження також показали, що чорний чай корисний для підвищення рівня кров’яного тиску.
Як пити чорний чай?
- Вибирайте неміцний листовий чай.
“Розсипний чай може бути ефективнішим, ніж чай із пакетиків”, – каже сімейна дієтологиня Дженніфер Хаус.
- Заварюйте чай не менше 3 хвилин.
Шет рекомендує заварювати чорний чай від 3 до 5 хвилин, щоб витягти з листя більше антиоксидантів. Майте на увазі, що чим довше ви будете заварювати чай, тим сильнішим буде його смак і, швидше за все, гіркота.
- Відмовтеся від цукру.
“Цукор може звести нанівець деякі корисні властивості чорного чаю, наприклад, його здатність запобігати інсульту”, – каже Хаус.
Якщо вам не подобається смак простого чорного чаю, дієтолог рекомендує купувати сорти, ароматизовані сушеними квітами або травами.
- Додайте лимонний сік.
Чорний чай містить таніни, які можуть перешкоджати засвоєнню заліза. Якщо ви п’єте чорний чай під час їжі, Шет рекомендує додавати в нього лимонний сік або стежити за тим, щоб на вашій тарілці була хоча б одна страва, багата на вітамін С, щоб поліпшити засвоєння заліза.
- Випивайте щонайменше дві чашки на день.
Хоча магічного числа не існує, дослідження показують, що найбільшу користь приносить вживання не менше двох чашок чорного чаю на день.
- Не пийте чорний чай перед сном.
Повноцінний нічний відпочинок також важливий для довголіття. Оскільки чорний чай містить кофеїн, Хаус рекомендує пити його вранці або рано ввечері, щоб не заважати сну.
Як чорний чай впливає на мозок: названо 10 переваг напою, про які ви могли не знати
Чорний чай покращує увагу, заспокоює, підтримує здоров’я серця, нормалізує рівень цукру.
Якщо вживати три або більше чашки чорного чаю щодня, можна зменшити ризик деяких хронічних захворювань. Також цей напій у складі збалансованої дієти може стати ефективним засобом покращити загальне самопочуття, пише Verywell Health.
Видання назвало кілька переваг чорного чаю, які підтверджені науковими дослідженнями.
1. Чай поживний.
Харчова цінність чорного чаю залежить від конкретного типу чаю, способу заварювання, а також від того, чи він свіжозварений. Зокрема, як свідчить дослідження, свіжозварена чашка напою містить 47 мг кофеїну.
Ще чорний чай багатий на амінокислоту L-теанін, що допомагає розслабитися. У чашці чорного чаю є від 20 до 40 мг L-теаніну. Також у чашці напою міститься 0,5 мг марганцю (32% добової норми) – незамінного мікроелементу, який підтримує метаболізм і має антиоксидантні властивості.
2. Чай має антиоксидантні властивості.
Антиоксиданти у чорному чаї, потрапляючи в організм, нейтралізують шкідливі вільні радикали. Останні пошкоджують клітини та сприяють розвитку хронічних захворювань.
Вживання трьох чашок чорного чаю щодня підвищує рівень антиоксидантів в організмі. Деякі дослідження показують, що антиоксидантна здатність організму збільшується протягом 30-60 хвилин після випитої склянки чорного чаю.
3. Чай покращує увагу і когнітивні функції.
Теафлавіни в чорному чаї обмежують вироблення запальних молекул і запобігають ослабленню та руйнуванню нервових клітин. Деякі дослідження показують, що чорний чай запобігає утворенню амілоїдних білків, які впливають на когнітивні функції та сприяють зниженню когнітивних здібностей.
Інше дослідження показало, що при регулярному вживанні чаю знижується ризик загальної деменції на 29%. Однак дослідники не розрізняли різні типи чаю. Додаткові дослідження показали менший ризик когнітивних розладів внаслідок вживання чаю, особливо серед жінок.
4. Чай допомагає травленню.
Користь чорного чаю для здоров’я пов’язана з його можливістю взаємодіяти з мікробіомом кишечника під час метаболізму. Чорний чай потенційно сприяє колонізації корисних бактерій і пригнічує ріст шкідливих.
Також цей напій є протимікробним засобом, адже може запобігти діареї. Однак, зазначається, необхідні додаткові дослідження, щоб зрозуміти його вплив на кишковий мікробім та його роль у профілактиці й одужанні від діареї.
5. Чай може допомогти контролювати рівень цукру у крові.
Поліфеноли в чорному чаї можуть допомогти знизити рівень цукру у крові. Одне дослідження виявило потенційний зв’язок між регулярним вживанням принаймні однієї чашки чорного чаю щодня та зниженням ризику розвитку діабету другого типу.
В іншому дослідженні було зазначено, що вживання чорного чаю після їжі, багатої на цукор, мінімізує подальше підвищення рівня цукру в крові у здорових людей і людей з переддіабетом.
6. Чай може бути кориним для серця.
Вживання чорного чаю може захистити від хвороб серця. Цей напій впливає на рівень холестерину і кров’яний тиск, що важливі для здоров’я серця. Флавоноїди в чаї покращують кровообіг, можливо, знижуючи ризик серцевих захворювань, кажуть вчені.
Одне дослідження показало тенденцію до зниження артеріального тиску за допомогою трьох чашок чорного чаю щодня протягом принаймні шести місяців. Інше виявило зниження артеріального тиску лише при вживанні двох чашок чаю щодня, але дослідження не розділяло чорний і зелений чай.
У матеріалі є застереження: кофеїн у чорному чаї все ж може негативно впливати на артеріальний тиск, незважаючи на сприятливий вплив флавоноїдів.
7. Чай може допомогти боротися із зубним нальотом.
Карієс виникає внаслідок скупчення нальоту на зубах. Останній утворюється зі слини та бактерій і руйнує зубну емаль. Теафлавіни ж у чорному чаї мають антибактеріальні властивості, які пошкоджують клітинні мембрани бактерій.
Попередні дослідження на щурах показують, що чорний чай зменшує розвиток карієсу. Однак, наголошується, дослідження на людях менш переконливі.
8. Чай може зменшити стрес.
L-теанін – природна сполука, що міститься в чорному чаї і може покращити увагу та зменшити стрес. У здорових дорослих прийом 200 мг L-теаніну щодня, які містяться у восьми чашках чорного чаю, протягом чотирьох тижнів покращує симптоми, пов’язані зі стресом, такі як тривога та сон.
Спожити 200 мг L-теаніну з чорного чаю, ймовірно, важко, проте L-теанін у чорному чаї може забезпечити заспокійливу дію, переконують дослідники.
Деякі дослідження показують, що споживання кофеїну та L-теаніну, які є в чорному чаї, може призвести до кращої розумової активності та відчуття спокою. Як правило, кофеїн і L-теанін дають протилежні ефекти, проте при спільному споживанні, особливо під час стресових моментів, ці дві сполуки можуть протидіяти одна одній.
9. Чай має протизапальну дію.
Регулярне вживання чорного чаю зменшує маркери пошкодження клітин і запалення. Зокрема, вживання чаю пов’язане зі зниженням рівня С-реактивного білка – маркера запалення, кажуть учені.
10. Чай покращує здоров’я шкіри.
Старіння та фактори навколишнього середовища – сонячне світло, забруднене повітря – негативно впливають на здоров’я шкіри. Поліфеноли в чорному чаї містять антиоксидантні властивості, які зменшують пошкодження шкіри та запалення.
Дослідження на тваринах показують потенційну дію екстракту чорного чаю проти зморшок при нанесенні безпосередньо на шкіру. Екстракт чорного чаю зменшив пошкодження шкіри та покращив процеси проти зморшок у мишей, які зазнали впливу ультрафіолетового випромінювання.
Щодо людей, усе ж необхідні додаткові дослідження, йдеться у публікації.
Раніше УНІАН розповідав, чому каву варто замінити на зелений чай. Виявляється, у тих, хто п’є зелений чай замість кави, ризик розвитку недоумства нижчий. Нещодавнє японське дослідження показало, що у літніх людей, які регулярно вживають цей напій, менше пов’язаних із деменцією уражень у білій речовині мозку.
Зазначається, хоч кава має протизапальний ефект, у довгостроковій перспективі вона не чинить такого ж позитивного ефекту, як зелений чай. На відмін
у від кави, зелений чай містить інгредієнт, який підвищує його цілющі властивості, – антиоксиданти, які називаються катехінами, 80% з яких належать до особливо корисного типу – епігалокатехін галлат.
Лікар ДНЗ ЗВПУМС Каткевич Г.В.