Комбінацій в їжі, які завдають шкоди шлунку та травленню
Усі продукти харчування перетравлюються в різний час. Експерти назвали продукти, які не можна поєднувати між собою, щоб не завдати шкоди шлунку.
Є харчові комбінації, які можуть викликати небезпеку для здоров’я. Читай список з восьми шкідливих поєднань продуктів, які ви повинна уникати у раціоні.
Що варто знати?
Різні продукти перетравлюються з різною швидкістю, тому краще поєднувати продукти з однаковим часом перетравлення, щоб уникнути дискомфорту та перевантаження травної системи.
Продукти також мають різні рівні pH: продукти з нижчим рівнем вважаються кислими (наприклад, зернові, яйця, м’ясо та газовані напої), тоді як продукти з вищим рівнем pH вважаються лужними (наприклад, фрукти та овочі).
Одночасне вживання їжі з різним рівнем pH може призвести до неправильного травлення, що призведе до здуття живота та газів.
Експерт зі здоров’я та харчування Ешлі Тош розповів, поєднуючи продукти, ви повинні звернути увагу на два ключові компоненти – час, який вони перетравлюють і рівень pH.
Змішування неправильних продуктів може не тільки спричинити неприємне здуття живота, але й перешкодити засвоєнню поживних речовин з їжі.
Як не можна поєднувати продукти?
- Газовані напої та піца:
Це доволі класичне поєднання, яке може завдати шкоди шлунку. Рафіновані вуглеводи в піці в поєднанні з додаванням цукру в газованих напоях можуть викликати різке підвищення рівня цукру в крові.
Піца також є жирною їжею, і в поєднанні з газованими напоями вона може негативно позначитися на травній системі, що призведе до сильного відчуття ситості.
- Фрукти і злаки:
Ще одна комбінація, якої слід уникати, особливо тим, у кого чутливий шлунок. Через різний час перетравлення – фрукти легко перетравлюються, а зернові – довше. Вживання цих продуктів разом може викликати дискомфорт.
- Фрукти з гарніром або відразу після прийому їжі.
Чому? Фрукти засвоюються дуже швидко, проходячи через шлунок, а потім всмоктуються в кишечнику. Коли ці фрукти в поєднанні з крупою, м’ясом або сухофруктами – вони можуть залишитися в травному тракті занадто довго і починають блукати. Це може призвести до пошкодження стінок кишечнику і викликати інші проблеми.
- Тваринний білок і крохмаль.
Різні травні ферменти перемішуються і можуть викликати проблеми (дискомфорт і метеоризм). Наступного разу, коли ви йдете тушковане м’ясо, обов’язково майте це на увазі!
- Крохмальні вуглеводи (полісахариди) і помідори.
Томати – це кислі овочі, які можуть викликати проблеми, якщо будуть з’їдені одночасно з крохмальними вуглеводами. Крохмальні вуглеводи (або як їх ще називають, “повільні вуглеводи“) включають крупи, борошно пшеничне або солодка картопля. Таке поєднання провокує розлад шлунка і інші проблеми з травленням.
- Зернові і молоко.
У багатьох з вас це викличе шок, як зернові і молоко, які є основними продуктами харчування по всьому світу, несочетаеми. Насправді, вони обидва містять швидко засвоювані вуглеводи, які приводять організм в стан стресу. Обидва можуть викликати підвищення цукру в крові, яке змушує вас відчувати втому. А це все в підсумку спонукає вас до вживання шкідливої їжі.
- Кава і продукти, багаті залізом:
Якщо ви поєднуєте ранкову яєчню з чашкою кави, то можете перешкоджати здатності організму засвоювати залізо. Як кава, так і чай містять властивості, які перешкоджають засвоєнню заліза, а це означає, що ви можете не отримати всіх переваг від їжі.
Рекомендується утриматися від напою принаймні протягом години після прийому їжі, багатої залізом.
- Яйця і м’ясо:
Яйця та м’ясо можуть здатися ситним сніданком, але цей дует з високим вмістом білка може бути важким для травної системи, потенційно призводячи до білкового перевантаження та дискомфорту в шлунку.
- Йогурти та фрукти:
Йогурти та фрукти можуть здатися здоровою сумішшю, але йогурт є лужним, тоді як чорниця та полуниця – кислими. Тому варто надавати перевагу лужним фруктам, таким як малина та банани.
- Вино і пудинг.
На жаль, для тих, хто з пристрастю відноситься до солодкого, ця комбінація може завдати шкоди внутрішнім органам. Алкоголь псує рівень цукру в крові і збільшує вироблення інсуліну, тому висока кількість цукру в пудингу буде зберігатися у виді жиру і призведе до нездорового збільшення ваги. Як альтернативу любителям вина можемо запропонувати волокнисті овочі.
- Гамбургер і картопля фрі.
Чому? Зручний прийом їжі, як правило, нездоровий, якщо не сказати більше. Під час приготування їжі з високим вмістом жирів, консервантів та інших хімічних речовин можуть утворювати речовини з високим вмістом вугілля. Потім, з’єднуючись з цукром в картоплі фрі, утворюються цитокіни, які можуть викликати запалення і прискорити процес старіння.
- Кекси і фруктові соки.
Чому? Починаючи свій день з цієї їжі, ти можеш зіткнутися з енергетичним виснаженням вже ближче до середини дня, що може зробити тебе більш дратівливим. Недолік білка і клітковини разом з високим споживанням цукру може привести до пониження рівня цукру в крові. Якщо ви дійсно хочеш з’їсти булочку, тоді вибирай цільнозернове.
Цей список можна продовжувати до нескінченності з нездоровим комбінації їжі, але тепер ти на один крок ближче до того, щоб стати більш здоровою людиною.
Лікар ДНЗ ЗВПУМСС Каткевич Г.В.