Продукти, які допоможуть швидше одужати під час застуди

Продукти, які покращують імунітет і захищають від хвороб і є порятунок восени!

Які продукти треба включати в раціон для імунітету:

Експерт з харчування порадив людям найкращі види їжі, яку можна вживати, щоб захиститися від неприємних сезонних хвороб.

Як відомо, восени та взимку ми стаємо більш уразливими до застуди, грипу, COVID та інших вірусів.

Більш низькі температури та той факт, що ми проводимо більше часу вдома, ніж на свіжому повітрі, дуже впливає на імунітет.

“Наближається зима, а з нею віруси та інфекції, і люди запитують мене, що можна зробити, щоб максимально зміцнити свою імунну систему? Наша зброя номер один – це вибір їжі, який ми робимо”, – сказав експерт з харчування.

1. Їжте 30 овочів на тиждень.

Дослідження показало, що чим ширше розмаїття овочів ви їсте, тим різноманітнішим буде мікробіом вашого кишечника.

30 здається великим числом, але враховуєте, що в цей список входять горіхи, насіння, бобові, цільні зерна, спеції, трави, фрукти та овочі. Тоді включати в раціон продукти стає набагато простіше.

2. Їжте фрукти й овочі яскравих кольорів.

Такі продукти завдяки поліфенолам живлять корисні кишкові мікроби. Вживаючи різноманітні яскраво забарвлені фрукти та овочі, ви годуєте різноманітні мікроби, які, у свою чергу, підтримують ваше здоров’я.

3. Вживайте трохи ферментованої їжі щодня.

Трюк із ферментованою їжею полягає в тому, щоб отримати максимальну користь від пробіотиків, включаючи збільшення різноманітності кишкового мікробіому.

Також зменште споживання ультраоброблених продуктів, що мають шкідливий вплив на здоров’я нашого кишечника. Спробуйте по можливості замінити їх домашніми альтернативами.

4. Під час застуди дуже важливо вживати багато рідини, щоб не допустити зневоднення. 

5. Дослідження стверджують, що імбир може ефективно полегшити симптоми нудоти. 

6.  Лосось — джерело корисного білка та омега-3 кислот. 

7. Фрукти багаті на вітамін С — головний вітамін для твоєї сильної імунної системи. 

Під час хвороби дуже важливо підтримувати здорову мікрофлору кишківника й насичувати його продуктами, багатими на пробіотики.

Те, що ми їмо під час застуди, має значення більше, ніж будь-коли, кажуть фахівці. І справа не тільки у вітамінах, які покращують імунітет: організму, який бореться з вірусами, потрібна всебічна підтримка.

Збільшити опірність організму, заспокоїти шлунок, відновити гідратацію – ось що потрібно хворому організму. Для цього радять вживати наступні продукти:

  • Суп з куркою:

Його не даремно призначають у період, коли організм відновлюється після хвороби. Курячий бульйон – джерело рідини та електролітів, які необхідні для зволоження. Гаряча страва допомагає позбутися закладеності носа. І не забуваємо про те, що курка –джерело білка, необхідного для здоров’я імунних клітин. Але все це можливо за однієї умови: курка повинна бути домашньою.

  • Зелений чай з імбиром:

Чашка гарячого чаю може допомогти зволожити організм і усунути закладеність носа. Найкраще з цим впорається зелений чай з імбиром. Він містить  антиоксиданти та флавоноїди, які зміцнюють імунітет. А також L-теанін – амінокислоту, яка допомагає у виробництві мікроорганізмів у Т-клітинах. При нудоті та розладі шлунку він полегшить симптоми.

  • Часник:

Його радять їсти для профілактики вірусних інфекцій. Так само він корисний, коли організм бореться з інфекцією. Часник містить аліцин – речовину, яка посилює реакцію певних типів білих кров’яних тілець в організмі на боротьбу з вірусами. А ще він має антимікробні та противірусні властивості.

  • Горіхи:

Це джерело корисних жирів, білків, вітамінів і мінералів. Особливо дієвий проти вірусів мигдаль. Він містить у великій кількості вітамін Е – сильний антиоксидант і потужну підтримку для імунної системи.

  • Цитрусові:

Фрукти №1 під час застуди: лимони, апельсини, грейпфрути – джерело вітаміну С, який, як відомо, зміцнює імунну систему. Він збільшує виробництво лейкоцитів, що борються з інфекціями.

  • Йогурт:

Під час застуди лікарі радять обмежити споживання молочних продуктів. Але це не стосується йогурту. Він містить живі культури – джерело пробіотиків, які населяють кишечник і підтримують імунну систему. Тому вважається, що вони можуть зменшити тривалість грипу. Крім того, у йогурті багато  білку і вітаміну D, які також мають важливе значення  для імунітету.

  • Листова зелень:

Шпинат, рукола, салати – це не просто зелень, а величезна кількість вітамінів С і Е, які підвищують імунну функцію. Їх можна додавати в салат, смузі – скрізь, де вам здаватиметься доречним.

  • Продукти, яких слід уникати під час хвороби:

Вживання правильних продуктів під час хвороби може допомогти підтримати здоров’я вашої імунної системи. Але уникнення продуктів, які можуть погіршити симптоми або перешкоджати роботі функції імунної системи, є не менш важливим для прискорення одужання. 

  • Продукти з високим вмістом доданих цукрі:

Надмірне споживання цукру може пригнічувати функцію імунної системи та викликати запалення в організмі. Природні цукри, що містяться у фруктах, овочах, цільних злаках та бобових, не викликають занепокоєння. Спробуйте мінімізувати споживання доданих цукрів, які містяться в більшості оброблених продуктів і десертів, таких як тростинний цукор, коричневий цукор, сироп з коричневого рису, агави та інші, що не мають майже ніякої харчової цінності. 

Коли ви погано себе почуваєте, найкраще обмежити або уникати оброблених продуктів та продуктів з високим вмістом доданого цукру. Замість цього зосередьтеся на вживанні переважно натуральних, цільних, свіжих продуктів. 

  • Алкоголь:

Алкоголь не має жодних харчових переваг, викликає зневоднення та може послабити імунну систему організму, знижуючи його здатність боротися з інфекціями. 

  • Цитрусові фрукти:

Це може вас здивувати, оскільки цитрусові багаті на вітамін C, який підтримує імунну систему! Для більшості людей вживання цитрусових корисне під час хвороби. Однак для деяких людей — особливо тих, хто страждає від сильного болю в горлі — кислотність цитрусових фруктів може ще більше подразнювати горло. 

  • Молочні продукти:

Молочні продукти, такі як молоко, йогурт, сир та морозиво, містять молочний цукор, відомий як лактоза. Деякі люди з непереносимістю лактози погано її перетравлюють, що може спричиняти травні розлади, нежить або закладеність носа. 

  • Жирні продукти:

Уникайте жирних продуктів, таких як ті, що продаються у більшості ресторанів швидкого харчування, бекон, ковбаса, цільне молоко, вершки, масло, смажені продукти та десерти. Ці продукти містять мало вітамінів та мінералів, необхідних імунній системі під час захворювання. Вони також важко перетравлюються і можуть погіршити стан травної системи, особливо для людей, які хворіють на кишковий грип. 

  • Коли потрібно звернутися до лікаря:

Вірусні інфекції зазвичай повинні пройти свій шлях, і медичне втручання не є необхідним. Проте, якщо виникають наступні симптоми або ваше внутрішнє відчуття каже вам шукати допомоги, не соромтеся звертатись за медичною підтримкою. 

  • Синя шкіра, що може свідчити про низький рівень кисню;
  • Біль у грудях або утруднене дихання;
  • Швидке серцебиття;
  • Спантеличеність або дезорієнтація;
  • Темна сеча, що може свідчити про дегідратацію;
  • Біль у вухах у дітей;
  • Температура близько 39.4 градусів Цельсія або вище у дітей, або лизько 38.9 градусів Цельсія у дорослих;
  • Температура близько 38 градусів Цельсія або вище кожен день протягом п’яти днів;
  • Дитина або дорослий поводиться мляво або виявляє повну відсутність взаємодії;
  • Постійне або сильне блювання;
  • Тривалий або сильний біль ;
  • Судоми;
  • Будь-коли, якщо ваше внутрішнє відчуття підказує вам це!

Одні з найкращих речей, які можна зробити, коли ви почуваєтеся хворими, це відпочивати, пити достатньо рідини і живити свій організм корисними для імунної системи продуктами. 

Бережіть себе ібудьте здорові!

Лікар ДНЗ ЗВПУМС Каткевич Г.В.